מהו חשמל סטטי? מהן הפתרונות לתופעה הזאת בתעשיית הפלסטיק והדפוס על גבי מוצרים? ומהן הפתרונות לתופעות החשמל הסטטי שחברת "מולטיפק פלסטיק" מציעה? תשובות לשאלות האלו ניתן למצוא במאמר הבא:
מבוא: מהו חשמל סטטי?
חשמל סטטי הינה תופעה פיזיקלית הנוצרת מחוסר איזון בין מטענים חיוביים לשליליים בחומר מסוים. כתוצאה מחוסר האיזון נוצר הפרש מתחים בין החומר הטעון לחומרים אחרים. חוסר איזון זה עלול להיגרם כתוצאה ממגע בין שני (חומרים)עצמים העשויים מחומר מבודד, חומרים כגון: צמר, גומי, פלסטיק וכו'.
המגע גורם למעבר אלקטרונים ממשטח אחד לשני ואז נוצרים 2 עצמים טעונים- אחד חיובי ואחד טעון שלילי, המגע בין החומרים הוא הגורם לטעינה. אין צורך בחיכוך, החיכוך פשוט מגביל את הטעינה עקב החיבור והניתוק של חלקים שונים במשטחים הבאים במגע. חשמל סטטי תלוי בתנאי מזג האוויר, לדוגמא: מזג אוויר יבש –מוליכות אוויר קטנה וכמות גדולה של מטענים המצטברת בגופים מבוקרים.
פתרונות לחשמל סטטי:
חשמל סטטי נפרק על ידי הארקה (השוואת פוטנציאלים) או על ידי ניצוץ הנפרק דרך מוליך כלשהוא (אוויר לח, גוף אדם וכו'). דוגמא לארקה: במכליות המובילות דלק ישנה שרשרת מתכת הנוגעת בכביש ופורקת את החשמל הסטטי בכדי למנוע ניצוץ העשוי להוביל לפיצוץ.
מה גורם לחשמל סטטי:
בכל מקום שבו יהיה מטען עודף (חיובי או שלילי) בחומר אחד ומנגד חוסר מטען בצד השני תיווצר משיכה (מעבר חלקיקים). כאשר חומר אחד כבד יותר נראה תנועה של החומר הקל יותר לכיוון הכבד. אם נטען משטח פלסטי בחשמל סטטי ומנגד נזרים מים או צבע בזרם עדין נראה תנועה של הזרם לכיוון המשטח.


בעיות חשמל סטטי בתחום הדפוס:
משטח טעון ימשוך את הצבע לעברו וישבש את איכות הדפוס, לדוגמא: "שיערות" סביב הגרפיקה בדפוס טמפון או דפוס משי מעידות על בעיה של חשמל סטטי. דוגמא נוספת לבעיה של חשמל סטטי בדפוס טמפון/ משי יכולה להתבטא כאשר מכניסים מדבקה לתבנית הזרקה (IML) הדרך למצב אותה במקומה הנכון היא טעינה בחשמל סטטי, כך שהמדבקה הקלה נמשכת לתבנית הכבדה ו"נדבקת" אליה.
פתרונות שונים לבעיית חשמל סטטי:
הדרך הפשוטה ביותר לנטרול חשמל סטטי הינה הארקה בין המשטח/ חומר הטעון לבין הקרקע.
איך עושים את זה? בכדי להגיע למצב של פריקה שטח החתך של כבל הארקה צריך להיות גדול מאוד ולייצר מגע פיזי נרחב בשטח המוצר. שיטה זו אינה יעילה בתעשייה בדרך כלל ואינה אפשרית בדרך כלל (שריטות וכו').
השיטה הנוספת אינה פורקת את החשמל ובמקום זאת מצפה את האזור ביונים חיוביים ושליליים. הצפה זו יוצרת סביב הגופים הטעונים סביבה עשירה ביונים מנוגדים המתחברים לגופים הטעונים וכך מקבלים נטרול של הטעינה בחשמל סטטי.
שיטות הפריקה/ נטרול של חברת VESSEL הינם מכשירי נטרול ופריקה של חשמל סטטי במגוון של משטחי עבודה ובעלי מוליכות גבוהה:
- תאי ניקוי באווירה ניטרלית
- מוטות נטרול לתעשיית הפילם
- מאווררי נטרול למסועים נעים של מוצרים
- אקדחי אויר מייננים
- דיזות מייננות
מושגים נוספים:
פיזואלקטרי- תכונה של גבישים וחומרים קרמיים מסוים לייצור מתח חשמלי בתגובה ללחץ מכני. שנאי פיאזו אלקטרי מתבסס על העיקרון ההפוך- לחץ מופעל על ידי מתח חשמלי אחד יתורגם למתח שונה על ידי גביש הפיאזו.
קורונה חשמלית (עטרה)- פריקת קונה הנה התפרקות חשמלית חלקית (מלווה בפליטת אור) המתרחשת כאשר ערך השדה החשמלי עולה על סף מסוים שגורם ליוניזציה של האוויר ולהתפרקות חלקית.
פתרונות לבעיית חשמל סטטי- "מולטיפק פלסטיק (1990) בע"מ"
l-90-E– שלישיית מאוורים מייננים-
מסיתה זרימת אוויר לשינוי זווית הרוח. כל אחד מהשלושה ניתן לכיוון עצמאי בשליטה בשטח הפיזור ובריכוזו בהתאם לצורך של השימוש הספציפי. אלקטרודת מוט משולבת כלים מבטיחות איזון מעולה של יונים ותפקוד לטווח ארוך. המכשיר הינו במשקל קל במיוחד.
הפנל הקדמי של המאורר המיינן מתהפך בקלות לתחזוקה קלה במיוחד.
G2-E אקדח מיינן- חיווט מתאים לסביבת העבודה. אפשר לשנות את כניסת החיווט מלמעלה למטה.
אם תולים את האקדח בעזרת מאזן משקל (בלנסר) אפשר להשחיל את הכבל בתוך חריץ האקדח בכדי למנוע הפרעה ולשפר את יעילות השימוש.
מנורת ההפעלה ממוקמת בראש הידית לאפשר בדיקה במבט חטוף: כחול- עובד תקין, אדום- תקלה באספקת מתח.
CF300-E– מאורר מיינן זרימה מוצלבת- יכולת גבוה של יינון מושגת באמצעות מאורר בעל צריבה מוצלבת שמוציאה את היונים על גבי הרוח בצורה אופטימלית. נפח הפעולה מאפשר כיוון רוח לינארי. מברשת מוצמדת לצד המאורר מאפשרת ניקוי של אלקטרודות המתח. ממנני דיזה צרים במיוחד. בתחתית המאורר יש פילטר גס קל לניקוי והחלפה. בקרת תפקוד המאורר פעילות המנוע וספק מתח גבוה הקלה לתפעול מאפשרת עצירה במקרה תקלה. דיזות בתכנון ממוזער מאפשרות התקנה במקומות קשיי גישה. דיזות מתברגות מאפשרות החלפה פשוטה וקלה. הטרנספורמטור למתח גבוה הוא בעל תכנון מהפכני המאפשר שימוש בקלות ונוחות. לציוד מחבר 6 נקודות המאפשר חיבור מספר דיזות בקלות.
במכשיר ישנם 2 נורות חיווי: כחול- עובד תקין, אדום- תקלה באספקת מתח.